Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stappen en klappen

Jordy Pollenus en Nikki Wuyts, Ron Pooters en Désirée Van Tol
“Proeven van het goede leven in Bilzen”

Stappen en klappen stelt je enthousiaste wandelaars voor. Ze komen vaak van ver. Ze nemen soms voor het eerst een Bilzers bospad. Of ze waren al jaren fan van Limburgs groen. Terwijl we met hen door de Haspengouwse natuur trekken, verklappen ze ons wie ze zijn en wat hen hier brengt.

Voor de ultieme wijnbeleving hoef je echt niet naar Italië of Frankrijk. Dat is de conclusie van bon vivants Jordy, Nikki, Ron en Désirée. Ze proberen in Bilzen en omstreken enkele verrukkelijke arrangementen uit en staan versteld van de kwaliteit van de lokale wijnen. Hef jij mee het glas?

De eerste halte is meteen een schot in de roos. In de Koestraat in Eigenbilzen wachten Fabio Celli en Laura Vanbael, het geraffineerde echtpaar achter wijndomein Montepertini, het viertal op. Welkom in de eerste commerciële wijngaard in Bilzen, goed voor 4.200 druivelaars op 1,25 hectare. De vier soorten druiven zijn afgestemd op de ligging, de bodem en het Belgische klimaat: Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay en Auxerrois. De monden van Jordy en co vallen net niet open: “Wat een betoverende locatie! Dit verwacht je in het buitenland maar niet zo dicht bij huis. Het is duidelijk dat alles hier draait om hartstocht en toewijding, met enorm veel respect voor de natuur. Dat levert echte topproducten op.”

Dit verwacht je in het buitenland maar niet zo dicht bij huis.

Eveneens top: de familie Celli legt momenteel een belevingswijngaard aan in de schaduw van het Apostelhuis in Alden Biesen. Voorts zijn er de wijnmakerij en vinificatieruimte in een authentieke vierkantshoeve in Mopertingen. Vanaf juni kan je er bij goed weer elke zondag tussen 14 en 18 uur genieten op het wijnterras, in een aanstekelijke zuiderse sfeer. “Dan hebben we een zeer goede reden om terug naar Bilzen te komen”, lacht Nikki.

Bij valavond worden de vrienden bij wijnhandel Brut in Martenslinde verwacht voor een Tasting + Sunset in the Vineyard. Elke zaterdag gaat het vanaf 16.30 uur na een inleidende degustatie met e-wheels⃰ richting het ‘hoogste’ punt van Limburg. Onderweg zorgen adembenemende landschappen en enkele exquise glazen wijn voor een onvergetelijke combinatie. Letterlijk proeven van Haspengouw bij maanlicht? Het hoeft niet bij een droom te blijven. “Een heerlijke ervaring!”, zucht Désirée gelukzalig. “Zelfs wie de regio kent, zal tijdens deze rondrit meermaals verrast worden.”

Tijdens deze rondrit word je meermaals verrast.

Twee gastronomische kleppers op rij; daarmee zal het vat wel leeg zijn? Dat is buiten de waard gerekend, of beter: buiten de wijnmakers van Bilzen én Hoeselt. Elke eerste zondag van de maand stellen ze hun wijngaarden uitzonderlijk open voor het publiek. Onder begeleiding van doorwinterde gidsen passeert de Terroir-Wijnsafari vanuit Alden Biesen langs drie wijndomeinen/-gaarden in de twee buurgemeenten. Telkens staan de wijnbouwers klaar met hun lekkerste creaties en hartelijke versnaperingen. Tussen de stops trakteren de gidsen je op verhalen over de streek en vallen er tal van bezienswaardigheden te ontdekken.

Resultaat van al die bourgondische hoogstandjes? Onze levensgenieters trekken moe maar met goed gesmeerde kelen naar huis: “We zijn enorm onder de indruk van de wijnbeleving in Bilzen. Er is zo veel passie en kunde aanwezig. Je wordt er als bezoeker echt door meegezogen. In Bilzen is het glas altijd halfvol, dat is zonneklaar.”

In Bilzen is het glas altijd halfvol!

Praktische info:

Wijnbeleving

Montepertini

Brut Terroir winetours

Terroir wijnbelevingswandeling

* Check eventkalender voor beschikbaarheid.