Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stappen en klappen

Wandelgroepje van Cindy Thomassen
“Hier moet je zijn voor sfeer, gezelligheid én natuur! In Bilzen hoef je niet ver te gaan om van het groen te kunnen genieten!”

Stappen en klappen stelt je enthousiaste wandelaars voor. Ze komen vaak van ver. Ze nemen soms voor het eerst een Bilzers bospad. Of ze waren al jaren fan van Limburgs groen. Terwijl we met hen door de Haspengouwse natuur trekken, verklappen ze ons wie ze zijn en wat hen hier brengt.

Voor de rubriek Stappen en klappen trekken we deze keer naar de bossen van Schoonbeek. Cindy en haar wandelvrienden spreken elke donderdag af voor hun wekelijkse wandeltocht. “Zo kunnen we gezellig bijpraten én werken aan onze conditie!”

Cindy, Jean-Pierre, Liesbeth, Bert, Gerardine en Peter wonen al jaren in Kleine-Spouwen. Sinds de heren meespeelden in de musical Jesus Christ Superstar zijn ze een hechte vriendengroep geworden. “Ieder van ons wandelt graag. Zo werd ons wandelclubje geboren,“, vertelt Bert. “Elke donderdagavond spreken we af aan het kapelletje voor een tour van 8 à 10 km in de omgeving. Jonckholt ligt in onze achtertuin en is dus voor ons het mooiste plekje van Bilzen.” Peter:Natuurlijk maken we bij elke wandeling een tussenstop in een plaatselijk café om op te warmen.”  

Elke donderdagavond spreken we af aan het kapelletje voor een tour van 8 à 10 km in de omgeving. Jonckholt ligt in onze achtertuin en is dus voor ons het mooiste plekje van Bilzen.

Vertrekken doen we aan de kerk van Schoonbeek. Hier is voldoende parkeerplaats en je bent vlakbij het startpunt. Als eerste passeren we het Waterkasteel. Vroeger was dit een versterkte kasteelhoeve, beschermd door moerassen en een slotgracht. Daarvan is nog een gedeelte zichtbaar. De rijke geschiedenis van Bilzen blijft toch indrukwekkend,“, merkt Liesbeth op. “Heel leuk dat je dit soort monumenten nog in onze streek tegenkomt.” 

Eens voorbij het Waterkasteel start de wandeling echt en trekken we het bos in. Speciaal aan deze plek is de zandige Kempense grond. De Bilzerse bodem bestaat namelijk grotendeels uit leem. Vanaf hier volg je een wandelroute van 2,7 of 3,5 km. Andere mogelijkheden zijn de blauwe natuurloop van 6 km of de groene van 3,4 km.  

De rijke geschiedenis van Bilzen blijft toch indrukwekkend.

“Meestal wandelen we hetzelfde stukje in Kleine-Spouwen maar eigenlijk is het wel fijn om ook eens andere stukjes van plaatsen in Bilzen te ontdekken. Er is nog zoveel wat we nog niet gezien hebben,“, zegt Cindy.  “Fijn dat we deze wandeling ook eens uitgeprobeerd hebben. Volgende keer testen we de andere lus uit,“, gaat Gerardine verder.  

Waarom Bilzen zo bijzonder is? “Hier moet je zijn voor sfeer, gezelligheid én natuur! In Bilzen hoef je niet ver te gaan om van het groen te kunnen genieten!”  

Voor de wandelingen in de bossen van Schoonbeek parkeer je aan de kerk of op de parking vlakbij het Waterkasteel. Het startpunt van de wandeling bevindt zich in de Schoolstraat, 23, Schoonbeek. De wandelroutes kan je terugvinden op de borden aan de ingang van het bos.