Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Plantrekkers

Marijke en Robby
“Bilzen blijft bij. Als je hier eenmaal bent geweest, wil je zeker nog eens terug. Wedden?”

Elk seizoen sturen we enkele plantrekkers op pad om Bilzen te verkennen. Een weekend lang ontdekken ze de natuur, cultuur en lokale charme van de stad en de omgeving. Kortom: ze beleven een originele citytrip in eigen land, waarbij onversneden amusement centraal staat.

Plantrekkers van dienst zijn jonggepensioneerden Marijke en Robby uit Bilzen. Zij namen Lierenaren Monique en Marc mee op sleeptouw in ‘hun’ stad voor een dagje puur cultuur. Kortom: ‘bruisend Bilzen’ meets ‘Lierke plezierke’. Of dat wel een goed idee was? Wij zochten het uit en gingen langs bij het viertal voor een uitgebreid verslag.

Bekijk het programma

Hanenkraaien en kruimelvlaai

“Met een fietstocht van ruim dertig kilometer zat de sfeer er al meteen goed in!”, vertelt Marijke. “Het was voor ons alle vier de eerste ervaring met een e-bike. Ideaal voor kletskousen als wij. Je moet niet naar adem happen en kunt dus gezellig blijven keuvelen. Wat niet wil zeggen dat we geen pauze namen. Fietscafé Boelhof was de ideale setting om even op krachten te komen. Een échte Haspengouwse vierkantshoeve! De uitbaters vertelden ons hoe ze de dorpstraditie van het hanenkraaien in leven houden. Geen zorgen: wij hadden er ook nog nooit van gehoord. Die typische couleur locale gaf onze tocht net dat tikkeltje extra.”


Monique: “Weet je wat mij verbaasde? Dat de streek zo heuvelachtig was. Van haast overal op de route zagen we de basiliek van Tongeren boven het landschap uitsteken. Slimme jongens, die Romeinen! Al was ik toch vooral bezig met mijn eigen verleden. Mijn mama heeft Limburgse roots en ik kwam hier vaak als kind. Limburg is dus altijd een beetje thuiskomen. De geur van verse kruimelvlaai komt me nog altijd tegemoet. En dan dat sappige dialect … Heerlijk toch dat elke gemeente zijn eigen taaltje heeft.”

Plantrekkers van dienst zijn jonggepensioneerden Marijke en Robby uit Bilzen. Zij namen Lierenaren Monique en Marc mee op sleeptouw in ‘hun’ stad voor een dagje puur cultuur.

Vertrek = Fietsfabriek 3740, Bilzen

Fietstocht: 30km

Alden Biesen

Expo 'Altijd op weg'

Bilzen Mysteries Het Complot

Ecologisch karren door de geschiedenis

Namiddag ruilde het gezelschap de fietsen in voor een groen wagentje. Marc: “Dat was eigenlijk wit, maar door de 100% elektrische aandrijving uiterst milieuvriendelijk. Het karretje stond piekfijn klaar in Fietsfabriek 3740. Duurzaamheid staat hier duidelijk voorop. Marijke toonde me haar oude fiets die ze hier een paar weken voordien binnenbracht. De onderdelen worden nu gebruikt om andere tweewielers te herstellen. Iedereen kan hier blijkbaar ook een fiets huren. Vlakbij het station! Volgende keer komen Monique en ik gewoon met de trein en springen we van hieruit op een stalen e-ros. Makkelijker en ecologischer kan haast niet!”

Kort na de smakelijke lunch snorde de Limburgs-Antwerpse combi over het statige domein van Alden Biesen. “Het imposante kasteelcomplex mag op een cultuurtrip door Bilzen natuurlijk niet ontbreken”, vertelt Robby trots. “Ik woon hier op een boogscheut vandaan en telkens weer verbaas ik me over de pracht en weelderigheid van de site. Als dit in Frankrijk lag, reden de mensen er 250 kilometer voor om. Na een bezoek aan de tuinen en het nagelnieuwe toeristische onthaal ging het naar Munsterbilzen voor een andere belangrijke brok vaderlandse geschiedenis. Eentje die zelfs voor mij als Bilzenaaar nog te onbekend was. Zuster Mieke vertelde ons alles over de Zusters van Sint-Jozef. En hoe de eeuwenoude congregatie uitgroeide tot het huidige medisch centrum. Saai? Neen hoor! Ze toonde tijdlijnen, 3D-beelden en unieke voorwerpen. Het glasraam in de kapel uit de 19e eeuw was de kers op de taart!”

Onze tip? Kom met de trein naar Bilzen. Die stopt pal voor Fietsfabriek 3740. Van daaruit verken je de stad met de fiets. I-dé-aal!

Op speurtocht met inspecteur Angel

“Robby was zó geboeid dat ik even vreesde dat Marijke hem kwijt was aan de plaatselijke kloostergemeenschap”, lacht Monique. “Maar stiekem waren we állemaal onder de indruk! Hetzelfde gevoel overheerste trouwens bij onze incheck in hotel Martin’s Rentmeesterij. Van een klasseverblijf gesproken! En wat een droomlocatie. Het eeuwenoude gebouw met zicht op Alden Biesen combineert onvervalste historiek met hypermoderne architectuur. Ik sprong op dat zachte bed en wilde er nooit meer weg. Maar dat was buiten Marijke en Robby gerekend. Zij stonden ons op te wachten aan de toegangspoort van het kasteel.”

“Met een tablet in de hand doken we in het mysterie van de landcommanderij”, vertelt Marc. “Het Complot is de perfecte naam voor deze attractie want de sfeer was op en top mysterieus. We hielpen inspecteur Angel met het oplossen van de moord die gebeurde tijdens de opnames van Bilzen Mysteries Het Verhaal. Door het spelen van kleine spelletjes of raadsels krijg je steeds meer bewijsmateriaal om achter de identiteit van de dader te komen. Ik waande me in een compleet andere wereld. Dit moet je gezien hebben om het te geloven.”

Meteen in Maastricht

Om middernacht was het tijd voor onze plantrekkers om afscheid te nemen. Marijke: “Onze dag in één woord? Super! Door het aangename gezelschap, maar ook door de verrassingen die onze eigen stad voor ons in petto had!” Marc en Monique knikken bevestigend. “De verscheidenheid in Bilzen is enorm. En ben je tóch door het volledige aanbod, dan sta je zo in andere stad. Na onze gelukzalige nacht en een verkwikkend ontbijt in hotel Martin’s Rentmeesterij trokken Marc en ik naar Maastricht. Op amper een kwartiertje rijden! Bovendien is Bilzen ook een heel verzorgde stad met vriendelijke mensen. Marijke en Robby op kop. Die dag zal ons altijd bijblijven. We gaan zeker nog eens terug.”

Programma

Donderdagvoormiddag

 • Ophalen e-bikes bij Fietsfabriek 3740, de nieuwe fietshub van Bilzen
 • Aansluitend: fietstocht van 30 kilometer langs natuurgebied Katteberg, vrijetijdssite De Kimpel en de Demervallei

Donderdagnamiddag

 • Tocht met elektrisch ‘groen’ wagentje
  • Stop 1: lunch bij De Boomgaerd met zicht op de Landcommanderij
  • Stop 2: Alden Biesen met bezoek aan Franse tuin, Engels Park, authentieke waterburcht, unieke hoogstamboomgaard en vernieuwd toeristisch onthaal
  • Stop 3: Munsterbilzen – Expo ‘Altijd op weg’ van de Zusters van Sint-Jozef
 • Inleveren van het wagentje bij Toeristisch Onthaal Alden Biesen.
 • Inchecken bij hotel Martin’s Rentmeesterij.
 • Bezoek aan ‘Bilzen Mysteries Het Complot

Vrijdagvoormiddag

 • Ontbijt bij Martin’s Rentmeesterij
 • Terug naar huis met tussenstop in Maastricht, de oudste stad van Nederland