Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Plantrekkers

squareCircle
Mina en Natha
“Bilzen combineert de dynamiek van een stad met authentiek dorpsgevoel. Alles is er, maar op wandelafstand.”

Elk seizoen sturen we enkele plantrekkers op pad om Bilzen te verkennen. Een weekend lang ontdekken ze de natuur, cultuur en lokale charme van de stad en de omgeving. Kortom: ze beleven een originele citytrip in eigen land, waarbij onversneden amusement centraal staat.

Onze plantrekkers doen even helemaal hun ding. Zoeken hun weg in het knusse Bilzen. En ontdekken samen de tofste plekjes in onze stad. Deze keer vertellen de West-Vlaamse Mina en Natha hoe zij hun weekendje Bilzen beleefden. 

Out of the box citytrip

Het land doorkruisen op zoek naar fun en ontspanning. Het is deze hartsvriendinnen niet vreemd. Mina: “We gaan wel vaker samen op reis of doen plezante uitstapjes. Net zoals zovelen verkennen we de laatste tijd vooral hotspots in eigen land. Deze keer trok Limburg ons aan. Een goede beslissing, want we hebben een toptijd beleefd en weer heel wat afgelachen.” Natha: “We kennen elkaar al van in de middelbare school, hoewel ik eigenlijk in Brugge woon en Mina in Oostende. Maar nu studeren we al enkele jaren samen in Gent. En daar zijn we toevallig ook buren. We sprongen dus met onze fietsen op de trein in Gent, om hier een leuk weekendje te beleven. Het mag eens een originele bestemming zijn, toch?”

Bilzen heeft de ideale stadsgrootte. Er is een enorm gevarieerd aanbod. Voor alle leeftijden.

Smakelijke variatie

Wanneer ze er samen op uit trekken, staan er twee dingen bovenaan hun wishlist: variatie en lekker eten. Mina: “Als je al onze tripjes nagaat, blijkt goed eten wel de rode draad. En hier was dat niet anders. Gelukkig heb je hier heel veel fijne horecazaken. Keuze genoeg. We genoten onder meer van een kraakverse bagel bij Nicky’s voor de lunch en gingen ‘s avonds gezellig tapas eten bij El Bocado.” Natha: “We logeren in Hotel Beila. Het ontbijt was daar ook de moeite. Een goede start van de dag, dat is niet onbelangrijk. En wat me nog opviel is dat de bediening hier overal zo vriendelijk en vlot gebeurt. Dan word je vanzelf goedgezind. We kregen zelfs een gratis glaasje cava toen we gingen aperitieven. Daar zeggen we geen nee tegen!”

En ook afwisseling vonden ze meer dan voldoende in Bilzen en omgeving. Fietsen, wandelen, shoppen, … Ze verveelden zich geen seconde. Mina: “Voor mij is het niet nodig om vooraf veel te plannen. Maar dan moet je wel genoeg opties hebben ter plaatse om de puzzel te leggen. Hier was het zelfs moeilijk beslissen wat we eerst gingen doen. Je kan dus wel zeggen dat ons programma propvol zat, maar zonder iets te forceren.” Natha: “Het is geen grote stad. Je kan dus alles te voet of met de fiets doen. Ook als je natuur wil zien. Op een paar minuten tijd zit je al volop in het groen. En als je eventjes aan het fietsen of wandelen bent, vergeet je plots hoe dichtbij de stad eigenlijk is. Super om die combinatie in één weekend te hebben. Een tip als je naar hier komt: huur een fiets en neem je wandelschoenen mee!”

Mina: “De fietstocht was pittig, moet ik zeggen. We kozen overduidelijk geen vlakke route uit. Of onze conditie is niet op punt, dat kan ook. (lacht) Maar op zondagochtend 30 km afleggen … Dat is een mooie prestatie, toch? Ik kan me ook wel voorstellen dat deze route in elk seizoen iets aparts heeft. Ik zou de omgeving in de herfst en de zomer wel eens willen zien. Je moet hier bovendien niet lang zoeken om een leuke route te vinden. Met al die knooppunten – en tips van de toeristische dienst of het hotel – kan je niet misgaan.”

Stads- en dorpsgevoel

Het leuke aan Bilzen vinden ze het sympathieke en kleinstedelijke karakter. Alles wat je in een stad nodig hebt, is er. Maar de ambiance doet eerder aan een authentiek Haspengouws dorp denken. Natha: “Dat Limburgse, landelijke gevoel bevalt me. Toen we gisteren de stadswandeling deden die de toeristische dienst ons had aangeraden, merkten we dat ook. We zagen begijnhuisjes, beklommen een toren voor een knap uitzicht over de stad, zaten een tijdje in een gezellig park, verkenden vrijetijdssite De Kimpel met het skatepark, dronken iets in het Kimpelkaffee. Het zijn allemaal zaken die kenmerkend zijn voor een stad, maar hier is de sfeer relaxter. En alles ligt vlak bij elkaar. Dus je verliest geen tijd door verre verplaatsingen.”

Ook om te shoppen trokken de vriendinnen natuurlijk enkele uurtjes uit. Mina: “Dat hoort erbij op reis voor mij. Maar voor jou minder, he?” Natha: “Ik ben eigenlijk niet echt een shopper. Normaal vermijd ik de drukke winkelstraten op reis. Maar ik houd wél van knusse boetiekjes waar je eens wat anders vindt dan in alle andere steden. Waar je producten, spulletjes of kleren kan kopen die typisch voor hier zijn. Ik vond dus zélfs ons shopnamiddagje de moeite.”

Op reis willen we voldoende afwisseling, lekker eten en snuisteren in winkeltjes die je elders niet vindt. Zoals hier in Bilzen.

Geen oudemensenstad

Of Mina en Natha een tripje Bilzen zouden aanraden? Daar moeten ze niet lang over nadenken. Mina: “Absoluut. Met vrienden of als koppel is dit ideaal. Plezier, romantiek, actie, … het kan allemaal. Ik denk dat mensen onterecht een kleine Limburgse stad als deze associëren met senioren. En ja, die zullen hier vanzelfsprekend ook naar hartenlust kunnen wandelen en fietsen. Maar het is géén oudemensenstad. Het is echt een plek voor alle leeftijden. Kijk om je heen: er lopen hier ook zoveel jonge mensen rond. En de terrasjes zitten altijd vol. Als je hier een huisje huurt met vrienden bijvoorbeeld, kan je lekker – fancy zelfs – gaan eten, op stap gaan erna en de dag erop een toffe activiteit in de natuur doen. Mogelijkheden genoeg!”

Natha: “Het lijkt me ook fijn om bijvoorbeeld een familie-uitje in Bilzen te organiseren. Want er is voor ieder wat wils. Zowel de ouders als de jongeren en kinderen amuseren zich dan. Mijn mama is bijvoorbeeld geen reiziger, want ze vindt dat te stresserend. Maar naar Bilzen neem ik ze zeker eens mee. Ik durf te wedden dat ze dan instant fan is.” Mina: “Ja, hetzelfde geldt voor mijn zus. Ze reist niet graag omdat ze dan altijd het gevoel heeft dat ze van hier naar daar moet hollen om alles gezien te hebben. Maar hier kan je alles op het gemak doen. Je hoeft ’s avonds ook niet te letten op de uren van de bus om terug in het hotel te geraken ofzo. Dat is ongetwijfeld ook voor haar een verademing.”

Voor herhaling vatbaar

Terugkeren naar Bilzen en omgeving? Mina en Natha doen het zeker nog eens. Want de dagen waren te kort om alles te bezoeken. Mina: “Ik was op zoek naar een toffe koffiebar die ook zoete lekkernijen serveert, maar ik vond het niet. Nu ik net van een local gehoord heb dat er toch één is hier in de Commanderie, wil ik die nog eens uitproberen. En ik wil ook eens terugkeren op een shopzondag. Dat lijkt me ook de moeite!”

Onze plantrekkers ontdekten Bilzen via de stadswandeling. Die leid je van spijker tot spijker voorbij de meest historische plekjes van de stad. Koop de wandelkaart (2,5 euro) en kom nóg meer te weten. Een verrassende wandeling die je op anderhalf uur tijd het mooiste van Bilzen-centrum laat ontdekken.

Vertrek = stadhuis, Markt

+/- 4 km

download de plantrekker