Benieuwd naar Enzo’s honingcocktail?
Het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes. Welke versie kreeg jij mee als kind? Enzo Vandevenne was er alleszins al vroeg bij. Zijn interesse voor de natuur en de insectenwereld wakkerde nóg verder aan toen hij van een imker een bijenkast cadeau kreeg. De passie groeide gestaag. Het aantal kasten ook. De jonge Bilzenaar verdiepte zich in de kunst van het honing maken en mag zich intussen zelf een volleerd imker noemen. Wij zochten Enzo op en bestookten hem met een zwerm vragen.
Alles uit de kast
“Ik liet me inspireren door collega-imkers en mijn overgrootvader”, steekt Enzo van wal. “Die laatste was ook bijenhouder, dus wellicht zit het in mijn bloed. In Hoelbeek heb ik vijf productievolken waarmee ik oogst en nog twee kasten om koninginnen te kweken. Veel mensen hebben schrik van bijen, maar vergeten hoe nuttig ze zijn. Als imker sta je heel dicht bij de natuur en leef je veel intenser mee met de seizoenen. En die zijn elk jaar weer anders. Je kunt nooit voorspellen wat de lente brengt of hoe de bijenbevolking de winter doorkomt. Net dat maakt de bijenteelt zo boeiend.”
Uitzinnig uitzwermen
Tijdens het seizoen spendeert Enzo ongeveer vier uur per week aan de aanstekelijke diertjes. “Vooral het zwermseizoen is enorm intrigerend. Dan trekt het bijenvolk een nieuwe koningin aan. Ergens half mei gaat haar voorgangster op zoek naar een nieuw onderkomen. Ze neemt dan de helft van de honing en een groot deel van haar onderdanen mee. Zo ontstaat een zwerm van duizenden bijen. Een indrukwekkend spektakel!”
Blauwbessenbloesems
Het oogsten gebeurt door de ramen van de bijenkast leeg te slingeren. “Ik oogst gemiddeld twee keer per jaar. Na de eerste keer slingeren proef ik de honing. Meteen het leukste gedeelte van de job. En zonder twijfel ook het spannendste. Want de smaak is erg afhankelijk van de seizoenen en de omgeving. Zomerhoning proeft bloemig en kruidig omdat de bijen dan meer op bloemen, kruiden en (linde)bomen vliegen. Maar vooral de smaak van mijn lentehoning is uniek. Heerlijk fruitig omwille van de nabijheid van appelbomen en grote blauwbessenplantages. Dat vind je bijna nergens anders in België.”