Italiaanse inspiratie en Bourgondisch Bilzen
“Ik ben de derde generatie van mijn familie in België – dus ik voel me 100% Limburger en Belg – maar de band met Italië blijft natuurlijk sterk. Ik spreek de taal, ik ken er inspirerende mensen. Het is voor mij een vakantieland, maar ook een plek waar ik veel geleerd heb over wijn. Een groot voorbeeld voor mij is het wijnhuis Bourgogno. Dat is een van oudste wijnhuizen van de Piemonte-regio. Het is een gerenommeerde naam, maar nu wordt de wijn er gemaakt door een jonge wijnmaker. Die zorgt voor een frisse wind in een verder erg klassiek en strikt afgelijnd bedrijf. En een boost in hun verkoop. Die vernieuwing vind ik boeiend.”
“Ik heb de luxe om meermaals per jaar naar Italië te reizen. Daar nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen zien helpt me enorm in mijn verhaal. Stelen met de ogen doe ik natuurlijk ook. Hoe doen zij het? Welke machines en technieken gebruiken ze? Al die inzichten verrijken me als mens en als wijnmaker.”
Gastvrijheid, gemoedelijkheid, een voorkeur voor levensgenieters, … Er zijn wel wat linken te bedenken tussen de laars van Europa en Bilzen. “We voelden ons hier meteen thuis. Ik kom uit een warm, Italiaans gezin waar samenzijn en vriendschappen smeden erg belangrijk is. En dat is exact wat Bilzen ons biedt. We werden met open armen ontvangen en willen hier niet meer weg. Onze wortels krijgen alle kans om volop te groeien in dit vruchtbare terroir.”
We voelden ons hier meteen thuis.
Perfecte match
De lichte zand- en leembodem met in de diepte kiezel en mergel, maakt dit domein aan de Koestraat de perfecte locatie voor een smaakvolle wijn met een mooie mineraliteit. “Het was even zoeken naar het juiste perceel, maar hier klopten alle parameters. De bodemstalen en de ligging overtuigden ons onmiddellijk. Het ligt naast een uitgestrekt landbouwgebied, onder de bocht van het Albertkanaal. En de koude noorderwind kan de druivelaars weinig kwaad doen dankzij de beschermende bosrand.
Momenteel is onze wijngaard 1,25 hectare groot, maar binnenkort komen daar 4 hectare bij vlak bij de Landcommanderij van Alden Biesen. Aangezien we nog maar een drietal jaar bezig zijn, moet alles nog groeien. Op dit moment produceren we nog maar de helft van wat het terrein kan opbrengen. We mikken dit jaar op 4.000 à 4.500 flessen, maar in de toekomst kunnen er dat wel eens 20.000 tot 25.000 worden.”
Op horecazaken zet Montepertini nog niet in als doelgroep, uit voorzichtigheid. “Er is veel vraag naar. Maar we hebben besloten om er nog even mee te wachten. Ons domein brengt momenteel nog niet genoeg wijn op om zo’n grote leveringen te doen. Daarom richten we ons de eerste jaren vooral op de eindklant. Zo hopen we ons product bekend te maken om dan stelselmatig ons bedrijf verder uit te bouwen. Maar … onze wijn zal wel als zomersuggestie in twee à drie restaurants te proeven zijn. Daar moet je van profiteren.”
That’s amore
Op het domein van Montepertini bloeien vier druivensoorten: pinot blanc, pinot noir, chardonnay en auxerrois. Stuk voor stuk soorten die goed gedijen op dit Bilzerse terroir. En – mits de zorgvuldige aandacht van de wijnmaker – voor kwaliteitswijnen zorgen. Een eerste wijn is sinds de herfst van 2021 op de markt: de Montepertini Allegro Pinot Blanc 2020.
“Het is volgens mij de liefde voor het vak en het product die onze wijn bijzonder maakt. We verzorgen de planten elke dag, werken heel hands-on en proactief. Vóór er iets aan de hand is, zijn we erbij en lossen we het op. Daardoor hoeven we niet nadien tal van chemische middelen te gebruiken. Er kruipt veel werk in, dat is zo. Aan het begin van het voorjaar moeten we bijvoorbeeld alle takken afbuigen zodat de nieuwe scheuten erop groeien. Dan binden we die scheuten aan en halen we de dieven of okselscheuten uit. Een jaar lang vergt de wijngaard onze aandacht. En dat proef je in het glas.”
In zomerse sferen
Montepertini staat voor een grote stap: een uitbreiding van 4 hectare. “Zowel qua werk- als thuisleven zal dat de nodige inspanningen vragen om het gebolwerkt te krijgen. Maar we groeien er wel in. Ik verwacht dat we hier en daar wel een foutje gaan maken, maar daar kunnen we enkel uit leren. Dan sturen we wel bij en zetten we door tot we een kwaliteitsvol product hebben.”
Intussen kan je alvast een verkoelend glaasje pinot blanc uitschenken. Ideaal bij lekker lenteweer of op een zwoele zomeravond. “Onze pinot blanc smaakt volgens velen heerlijk bij een klassieker, asperges à la flamande. Maar ikzelf vind dat de mineraliteit het meest tot zijn recht komt als je de wijn proeft bij een langoustine op de barbecue. Topcombinatie!”
Ultieme droom
Of Fabio nog dromen te verwezenlijken heeft? “Ik zit er middenin. Ik jaag op dit moment de droom na om de ideale wijn te creëren en mijn leven verder uit te bouwen rondom het wijnthema. Stap per stap geraak ik er wel. Mijn passie is voor mij een grote drijfveer. Waarschijnlijk net omdat ik een gevoelsmens ben. Als ik iets écht wil en eraan begin, ga ik er sowieso 200% voor. Half werk leveren? Dat zit niet in me. Tegelijk weet ik wel dat je moet genieten van het traject. Het gaat net om die weg ernaartoe. Ik ben geen kind meer dat bij wijze van spreken in de snoepwinkel staat: kies maar uit wat je wil. Nee, ik wéét wat ik wil en werk ervoor. Op dit moment ben ik dus perfect gelukkig met wat ik doe, met waar ik sta in mijn leven en met de mensen die rondom me staan. Corona drukte ons nog maar eens met de neus op de feiten: er is niets zo belangrijk als gezond leven en de mensen rondom je gezond zien.”
Binnen enkele jaren hoopt Fabio op het lijstje van beste wijnmakers van België te staan. “We leggen de focus vooral op beleving en vernieuwing. We willen het net wat anders aanpakken dan een standaard wijnmakerij. We willen bezoekers in de wijngaard en aan onze vierkantshoeve die warme, sociale, familiale sfeer laten voelen. De poort aan de wijngaard staat trouwens altijd open. Als ik hier aan het werk ben, heb ik niet liever dan dat mensen even binnenspringen om een babbeltje te slaan. Tenslotte is mijn passie delen en praten over wijn een van mijn favoriete bezigheden!”