Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Babbelbank

Hubert Schoenmaekers
“Het Bilzen-gevoel is een term die men zou moeten opnemen in de Dikke Van Dale. Mensen wonen, leven en werken hier graag en dat voel je overal.”

Op de ‘Babbelbank’ nodigen we elk seizoen een boeiende Bilzenaar uit. In een idyllisch kader hebben we het over zijn of haar leefwereld, ultieme dromen én de geneugtes van het Haspengouwse leven. Hubert Schoenmaekers is regisseur van o.a. het Bilzers winterevenement Dickens. Lees hier zijn volledige verhaal.

Benieuwd naar Hubert zijn Bilzerse top 3?

We ontmoeten Hubert in zijn natuurlijke habitat: de theaterzaal in cultuurcentrum De Kimpel.

Zijn passie voor theater komt al heel jong tot uiting. De KLJ van deelgemeente Kleine-Spouwen blinkt uit in creatieve vaardigheden en Hubert organiseert er talloze succesvolle bonte avonden. “In de KLJ voelde ik me helemaal thuis, dat was anders in de lagere school”, vertelt Hubert. Hij leerde er over de parabel van de talenten. “In die tijd was een talent iets fysiek”, vervolgt hij. “De ene kon goed klimmen, de ander uitstekend voetballen of lopen. Het voelde aan alsof ik helemaal geen talent had. Ik kon wel goed kleuren maar dat stelde destijds weinig voor. Ondertussen weet ik wat mijn talent is: de talenten van een ander in de spotlight zetten”, lacht Hubert.

Als twintiger werkte hij als beenhouwer in de zaak van zijn ouders. In het atelier borrelde de creatieve ideeën in hem op. “Als ik aan iets dacht, nam ik snel een blaadje om mijn idee neer te schrijven. Ik stak dat dan in mijn beenhouwersschort. Op het einde van de dag haalde ik een hele boel vettige blaadjes uit mijn schort. Al die blaadjes bij elkaar, vormden een scenario.”

’s Avonds leegde ik mijn beenhouwersschort die vol zat met vettige blaadjes vol creatieve ideeën! Door al die blaadjes langs elkaar te leggen, ontstond er keer op keer een scenario.

“De allergrootste musical die ik ooit deed? Dat was die over Koningin Astrid in 2000. “Die vond plaats onder de hoge bescherming van koning Albert alsook van mezelf uiteraard”, vertelt Hubert. “

Achter de schermen is Hubert volop bezig met de voorbereidingen van het winterevenement Dickens. Daar werd hij in 2015 als regisseur voor gevraagd door de stad Bilzen. “Ik ben inderdaad degene die het scenario voor Dickens schrijft maar ik ben niet ‘de man achter Dickens’ hé!

De medewerkers van de stad, dat zijn de echte trekkers van Dickens. Zij werken een heel jaar lang toe naar dit fantastisch evenement waarmee Bilzen al 13 jaar het kalenderjaar afsluit.”

Wat Dickens zo uniek maakt, is dat het evenement vertrekt vanuit de gemeenschap. Het is sociaalvormend, vertelt Hubert ons. “De figuranten in combinatie met de creativiteit maken van Dickens een feest.” Meer dan honderden Bilzenaren werkten al mee als figurant of acteur in de belevingswandeling. “Het zijn stuk voor stuk mensen die de kans om er iets leuks van te maken met twee handen grijpen. Dat voel je tijdens het evenement!”

De acteurs van Dickens zijn stuk voor stuk mensen die de kans om iets leuks van hun leven te maken met twee handen grijpen. Dat voel je tijdens het evenement!

Dit jaar is het concept ‘Dickens Droomt’. Er wordt een 12-jarige Charles Dickens tegenover een 12-jarige hedendaagse jongen getoond. Die eerste groeit op tijdens de industriële revolutie. “Mensen zeggen altijd dat het vroeger beter was, nu kunnen ze zelf eens oordelen. We brengen de tegenstelling op een leuke manier en met een hoek af”, verklapt Hubert.

Als afsluiter vragen we nog aan Hubert waarom hij zo een trotse Bilzenaar is. “Het Bilzen-gevoel is een term die men zou moeten opnemen in de Dikke Van Dale. Mensen wonen, leven en werken hier graag en dat voel je overal. Je voelt hier de verbondenheid”, lacht Hubert.

 


Hubert zijn Bilzerse top 3:

  • Proef zeker het ‘Bilzers rolleke’ (Tip van een beenhouwer, hoe kan het ook anders)
  • Doe een terrasje op de markt, ongeacht het seizoen. Die zitten altijd gezellig vol, je komt meteen in vakantiestemming.
  • Pik een evenement mee! In Bilzen is er wel altijd iets te doen. Als je kan kiezen, kies dan zeker voor Dickens. Dit evenement geeft je zoveel positieve energie.